SZVEM

SZVEM: Faházas nyarak – 2. rész (2000)

(a cikkek eredetileg megjelentek: Hitközségi Híradó, V. évfolyam 8-9., 10. szám. 2000. augusztus-szeptember, október – a Komáromi Zsidó Hitközség engedélyével)

collage1.jpg

Szarvasi morzsák

Az idén immár 11. Alkalommal nyitotta meg kapuit a magyarországi Szarvason a zsidó nemzetközi ifjúsági tábor. Lapunk olvasói évről évre olvashatták a szerkesztők beszámolóit táborról, legnagyobb örömünkre az idén rajtunk kívül Komáromból még hárman jutottak el ide. Bízom benne, hogy idei élménybeszámolónk további fiatalok érdeklődését is felkelti majd és jövőre már ők is részesei lesznek a szarvasi zsidó élményeknek.

Vissza a jövőbe, avagy Szarvas 2000
Vissza a jővőbe, olvastam néhány héttel ezelőt a lauder tábor madrich (vezető) képzésére készült kézikönyv borítóján. Mit is rejt ez az érdekes cím – merült fel bennem a kérdés – s miután beleolvasgattam, kiderült számomra, hogy idén nagyon érdekesek a témák. A táborozók megismerkedhettek a Talmud fogalmával, a hasszidizmus irányzatának jellemző vonásaival, szó volt a haszkaláról, a zsidó felvilágosodásról. Foglalkoztunk az antiszemitizmus okaival, napjainkban érezhető megnyilvánulásaival, válaszút ele állítottuk a gyerekeket, merre tovább a XXI. Században. Természetesen a hagyományos programelemek sem hiányozhattak, at tánc, az ének, a kézműves foglalkozások, a sport és az úszás. Az esti programok közül a legemlékezetesebb az volt, amikor éjjel háromkor felkeltettük az egész tábort, kivonultunk az erdőbe, ahol a fény- és hangtechnika legmodernebb eszközeinek felhasználásának kíséretében lovaskocsin megjelent Bal Sem Tov, a haszidizmus megalapítója. A sárba ragadt kocsit táncosok tolták meg, mindeközben élő zene szólt, s megismerkedhettünk a mester életének legfontosabb eseményeivel is. A kocsit követve a Holt-kőrös partjára vonultunk, ahol énekkel köszöntüttük a felkelő napot, mely az új nap kezdetét jelezte. Egy – egy este keretében ellátogattunk a babilóniai zsidók fénykorába, felidéztük a Moshe akciót, amikor az iraeli haderő etiópiai testvéreinket mentette ki az addigi otthonukból. De volt még utcabál, dilemma party, hóratáncház, sőt haszid fesztivál is. Ki mit tudok, versenyek tarkították még a kéthetet. A magyar csoportokban – ahol mi is madrichoskodtunk- az egyik legjelentősebb nap vasárnap, a Szülők napja. A második turnusban, ezen a napon látogatott le a táborba Izrael államának Budapesti nagykövetnője, a teraszon klezmerzenekar szórakoztatta a leérkező szülőket, majd a táborozók által összeállított műsor tette emlékezetessé ezt a napot. A Sabat a hagyományos szarvasi menetrendszerint telt, az eléokészületek: barchesz fonás, takarítás, az aktuális hetiszakasz megismertetése, a kisebbeknek a szombat fogalmának megmagyarázása jelentette a ráhangolást az ünepre. Este hétkül min den táborozó léggömbökre írta kívánságait, s ezeket egyszerre bocsátottuk fel, majd az imaterembe vonultunk. Péntekesti vacsora, kidusok, a szombati sólet, majd este a havdala járultak hozzá a csodálatos hangulathoz.

Idén először jártam a táborban mint madrich, s így is nagyon jól éreztem magam, csak anyit mondhatok, akinek lehetősége van mennyen le Szarvasra, nem fogja megbánni.

Múltkutatás Kecskeméten
Az idei szarvasi élményeim közül a kecskeméti múltkutató kirándulást emelném ki. Jópár éve a 14-17 éves korcsopot, a Golán vesz részt ezen a kiránuláson, melynek célja, hogy jobban megismerjék, felkutassák egy-egy város zsidó közösségét.

A táborból reggeli után indultunk, mintegy másfél´órás utazás után érkeztünk meg Kecskemétre, ahol először a zsidó temetőbe mentünk. A példásan rendben tartott sírkertben a Mútkutató napló segítségével keresgettük a legrégebbi a legújabb és a legérdekesebb sírokat.

Ezután a belváros felé vettük az irányt, közösen látogattuk meg a volt neol´g zsinagógát, ma a Technika Háza, belül már semmi sem emlékeztet eredeti rendeltetésére. Ezután 6-7 fős csoportokra oszlottunk, és a gyermekek egy-egy madrich kíséretében kérdezgtni kezdték az utcán az embereket, főleg az idősebbeket, hogy mit tudnak a város háború előtti és azutáni zsidó lakosságáról.

Először Szarvason
Odrobinák Dianának hívnak, az idén voltam először Szarvason, a negyedik turnusban. 11 éves vagyok, ezért Galilos voltam.

– Hogy tetszett a tábor, a rendszeres programok?

– Nagyon jó volt főleg a dalok és a táncok, de az úszás is elnyerte a tetszésemet. Kicsit korai volt a hétórás ébresztő. Sűrű volt a program, de azért elég volt a délutáni és az esti szabadidő. Tetszett a kenuzás is, sajnos nekünk csak tíz percünk volt mert kevés volt a hajó.

– Voltál már más táborokban is?

– Igen, idén már voltam többek között egy matematikai táborban is. Ez egészen más volt mint az eddigiek, másfajta program volt, és tanultunk is.

– Hogy tetszett a tábor témája?

– Szerintem jó volt a téma, legjobban a Talmud tetszett. A peulákat is nagyon élvezetem. Az esti programok közül az utolsó, az utcabál volt érdekes. Mindenki kapott 7 Szeuro-t /a tábor játékpénze -a szerk./. Ezt el lehetett költeni különböző állomásokon, de pénzt is nyerhettünk.

– Milyen állomások voltak?

– Lehetett házasodni, halat fogni, lufit borotválni, rulettezni és még sok érdekes dolog volt.

– Hányan laktatok egy szobában?

– 12-en voltunk, ebből 10-en Kassáról, egy Pozsonyból én pedig Komáromból. A lányok többsége 8 éves volt, a többiek pedig olyan korúak mint én.

– Szarvas egy nemzetközi tábor, sikerült megismerkedned más országbeliekkel is?

– Ebben a turnusban Németországból, Oroszországból, Magyarországról, Jugoszláviából, Bulgáriából és természetesen Cseh-Szlovákiából (Szarvason közös csoportot alkot Csehország és Szlovákia) voltak. Az esti programokon kívül nem voltak közös rendezvények, ezért nem nagyon ismerkedtünk.

– Melyik program nem tetszett?

– Az egyik este az erdőben volt a program, több állomáson kellet végigmennünk, Etiópokat kellett kimentenünk, ehhez kellett útlevelet szereznünk, bankot rabolni. Ez a játék nem nagyon tetszett nekem.

– A Ti csoportotok nyerte meg a libakereső versenyt?

– A haszidizmus napon egy elrejtett libát kellett megtalálni a tábor mögött az erdőben. Öt helyszínen különböző történeteket meséltek, ezek voltak a segítségek. Ezután mindenki rohant, kereste a libát, azt is meg kellet mondani, hogy ki lopta el. Mi lettünk az elsők.

– A táborban vettél részt először egy igazi Sabaton, mesélj erről egy kicsit!

– Az előkészületek már péntek reggel elkezdődtek, ekkor mindenkinek kellett egy kalácsot fonnia, amit aztán az ünnepi vacsoránál ettünk meg. Délután kitakarítottuk a szobát, ünneplőbe öltöztünk. A táborvezető körbejárta a házakat, mindenkinek adott ajándékot. Ezután bementünk az Imaterembe, ott először énekeltünk, aztán pedig imát mondtak.

Szombat este volt a Havdala a Kőrös parton, nagyon tetszett egy szemüveg, amellyel, ha az égő gyertyára néztünk, akkor a láng olyan lett mint egy Dávid-csillag.

– Visszatérsz-e jövőre a táborba?

– Ha lesz rá lehetőségem, akkor biztosan.

Komáromiak Szarvason
Névjegy:

Saláth Sándornak hívnak, 17 éves vagyok. A Cseh-Szlovák Heron csoporttal voltam az idén Szarvason, madrichjaim Tomáš Färber és Karina Speváková voltak Prágából, illetve Avia és Libi Izraelből.

– Már többször voltál a táborban, ha egy szóval kéne jellemezned Szarvast, mi lenne az?

Szerintem jó tanulási, kikapcsolódási és ismerkedési lehetőség.

– Milyen volt a csoportod, találtál-e új barátokat, milyen volt a kapcsolat a 3 komáromi táborozó között?

Idén már harmadszor voltam a táborban, szinte mindenkit ismertem a csoportban. Dianával nem nagyon találkoztam, mert kisebb korcsoportban volt, Igorral viszont jól összebarátkoztunk.

– Sikerült e más országbeliekkel megismerkedned?

Nagyon sok új embert ismertem meg a negyedik turnusban, talán nincs is olyan ország, ahonnan ne barátoztam volna valakivel.

– Mely programok teszettek, melyek nem?

Szerintem az éjszakai program volt a legjobb. Éjjel három órakor mindenkit felkeltettek. Együtt mentünk ki az erdőbe. Találkoztunk Baal Sem Tovval (a chaszidizmus megalapítója), majd megvártuk a napfelkeltét, és a Körös- parton elmondták a reggeli imát. Nagyon tetszett a sátorozás a közeli Békés-szentandráson, csak ne lett volna este olyan hideg.

– Milyen élményekkel lettél gazdagabb Sabatkor?

A szombatfogadás hagyományosan szarvasi volt, reggel barchesz-fonás, délután készülődés, este ima az imateremben, majd kidus egy kis kóser borral az étteremben.

– A napi témák közül melyik volt jó és melyik nem?

Legjobban a az úszást élveztem, de szépek voltak a tánc és ének foglalkozások is.

– Visszatérsz-e a táborba jövőre?

Szeretnék jövőre is elmenni, mert nagyon tetszett minden, nagyon jól érezetem magam.

Névjegy:

Rechtoris Igornak hívnak, a táborban lettem 15 éves, az idősebb Galil korcsoportban voltam, Juraj Alexander volt a madrichom.

– Most voltál először a táborban, ha egy szóval kéne jellemezned Szarvast, mi lenne az?

– Érdekes és szórakoztató volt.

– Milyen volt a csoportod, tettél-e szert új barátokra?

– Annak ellenére, hogy voltak jobb csoportok is mint a miénk, elégedett voltam. Már a tábor felé vezető úton barátokra találtam, és fokozatosan mindenkivel megismerkedtem.

– Sikerült e más országbeliekkel megismerkedned?

– Legtöbbet csehországi és magyarországi lányokkal és fiúkkal barátkoztam.

– Hányan voltatok egy szobában?

– 12-en.

– Mely programok teszettek, melyek nem?

Nagyon szerteágazóak voltak a programok, legjobban az éneklés, a sport és a Madrich time-ok tetszettek.

– A legjobbról írj egy kicsit bővebben:

– A legjobban a sátorozást élveztem. Ezen csak a legidősebb korcsoport vett részt, de voltak akik közülük nem akartak menni, így engem is kiválasztottak. Odafelé, kenukkal mentünk Békésszent-andrásra. kb. 8 km-t hajóztunk a Kőrösön. Megérkezésünk után felépítettük a sátortáborunkat. Este krumplit sütöttünk. Icko, a tábor vezetöje pedig gulyást főzött nekünk.

– Milyen élményekkel lettél gazdagabb Sabatkor?

– Szinte minden új volt a számomra, mert otthon nem tartjuk a Sabatot, csak hallottam róla. Az egész szertartás nagyon szép volt.

– A napi témák közöl melyik volt jó és melyik nem?

– Minden téma érdekelt, legjobban az antiszemitizmus téma feldolgozása tetszett, mert olyan kérdésekre kaptam választ, amelyeket addig nem tudtam megmagyarázni, amelyeket nem értettem.

– Visszatérsz-e a táborba jövőre?

Mindenképpen szeretnék visszatérni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s