Vegyészkedés...

MTA Kémiai Kutatóközpont – Fiatal Kutató Díj 2007

Öt szekcióban 41 előadás

2007.05.30.

Immár 13. alkalommal rendezte meg hagyományos Tudományos Napjait május 22. és 24. között az MTA Kémiai Kutatóközpontja (KKK).

Pálinkás Gábor akadémikus, főigazgató megnyitó szavai után az első napon a szerkezeti kémiai szekcióban, majd a továbbiakban a biomolekuláris kémiai-, a felületkémiai és katalízis-, az anyag- és környezetkémiai szekcióban összesen 41 előadás hangzott el. A KKK  életében igen jelentős konferencia sajátossága, hogy az intézet munkatársai jelentkezés alapján “nevezhetnek be” egy tudományos versenybe, melynek nem csak az a célja, hogy ki-ki bemutassa legújabb eredményeit, hanem a kiválóságra ösztönözvén, megmérettessen a munka minősége is. A “vetélkedő” résztvevőinek teljesítményét tekintélyes, más intézményekben dolgozó, neves szakemberekből, akadémikusokból álló zsűri értékeli. A tét nem kicsi, hiszen a helyezettek a dicsőségen túl anyagi elismerésben is részesülnek. A kutatói díj nyerteseinek ebben az évben – munkájukat támogatandó – 600 ezer forintot, a fiatalok kategóriájában díjazottaknak 300 ezer forintot ajánlott föl a kutatóközpont főigazgatója.

A kutatói díjat az idén Tóth András, Bertóti Imre, Mohai Miklós, Ujvári Tamás “Kísérletterves PIII felületkezelés polietilén csípőprotézis-vápák kopásállóságának növelésére” című előadásának ítélte a zsűri. Fiatal kutatói díjat Barabás Péter, Daragics Katalin, Hollóné Sitkei Eszter, Kali Gergely, Kriston Ildikó, Paszternák András és Tárkányi Gábor és munkatársaik nyertek. Hat kutató kiváló előadásáért külön dicséretben részesült.

A Kutatóközponti Tudományos Napok fénypontjaként Pálinkás Gábor Pro Arte Chemica érmet adományozott Sasvári Kálmánnak és Simándi Lászlónak a kémia tudományának sok évtizedes, kiemelkedően eredményes műveléséért, az intézetben végzett iskolateremtő munkájuk elismeréseként.

Ch. Á.

Forrás:

http://www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=390&tt_news=4930&cHash=30282fcfda