Vegyészkedés...

Rólunk írták: Tudomány-kémia-gyerekek-Magyarország

Spatula Sára és Kémcső Jenő kalandjai az oviban

Budapest, 2011. április 6., szerda (MTI) – Tizennégy budapesti óvodába érkezik ezekben a hónapokban két kémikus – Spatula Sára és Kémcső Jenő -, akik a kicsik segítségét kérik egy titkos küldetéshez: keresik, milyen kísérlettel tehetnék vidámabbá a gyerekeket.

Mint Paszternák András, az informális óvodai oktatási program összeállítója elmondta, érdekes kerettörténetbe ágyazva, mesével, aktív részvétellel próbálják felkelteni a mintegy 40 perces foglalkozásokon a gyerekek érdeklődését a kémia, a természettudományok iránt.

A Lángész projekt Tudománycseppek programjába bekapcsolódott óvodákban a nanotechnológiával foglalkozó kutatók, Paszternák András és Berényi Szilvia érkezése előtti napon a pedagógusok felolvasnak egy levelet a gyerekeknek. Ebben kérik, hogy segítsenek egy titkos küldetést, így a kicsik már izgatottan várják a másnapi eseményeket. A nagy napon a titokzatos vendégek kérésére együtt kezdik megkeresni, mivel lehet vidámságot szerezni egymásnak.

Az első közös kísérletben Kémcső Jenő vezetésével a gyerekek pohárban cukorból, vízből és ételfestékekből folyékony szivárványt állítanak elő sajátkezűleg. A játékot Spatula Sára irányítása alatt varázslással, színes tejpacák táncoltatásával folytatják: a mosószerbe mártott üvegbot az ételfestékkel megpöttyözött tej felszínéhez érintve fejti ki “varázserejét”. Akinek még ezek után is sok energiája marad, az segíthet apunak a lufit felfújni ecet és szódabikarbóna, illetve a belőlük keletkező gáz felhasználásával.

A kémikusok a kísérletek közben megbeszélik a gyerekekkel, melyik anyagot honnan ismerhetik, mire használják a háztartásban, hogyan szabad hozzájuk nyúlni. Mint Paszternák kiemelte, nem akartak veszélyes anyagokat vinni az óvodai bemutatókra, ezért döntöttek a háztartásokban, konyhában is megtalálható vegyszerek mellett. A foglalkozás címe (Anya, akkor Te is kémikus vagy?) is erre utal.

A program végén minden gyerek oklevelet kap, amelyben kémikussegéddé fogadják őket. Az oklevelekre már a kutatók távozása után kerülnek rá a gyerekek rajzai, melyekben felidézik és rögzítik a kísérletek számukra legemlékezetesebb pillanatait.

Paszternák tapasztalatai szerint érdemes már az óvodában elkezdeni ezt a fajta informális oktatást. “Az igazi feladat persze a pedagógusokra vár” – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s