Vegyészkedés...

pn 223./hadinapló XXVIII. – “megint jönnek, kopogtatnak…” (19:45)

Alighogy hazaértem az első rakétás munkanapból – a megszokott gyalogos-buszos módon -, s leültem megírni a délután, kora este történéseinek krónikáját, felsüvített a sziréna. Ma másodszor. A vendégház biztonsági szobájában két afrikai és két cseh lakóval vállaltam tíz percre sorsközösséget. Ennyi időt kell bent tölteni a riasztástól számítva, ha nem jön egy újabb riadó. A tv-t bekapcsolva Tel-Aviv felhőkarcolóit láttuk, kiürülő utcákat, az autópályák kameráin keresztül a megtorpanó forgalmat. Váltás, s már mutatták is a startoló légelhárító rakétát, s amint a Vaskupola lecsap a betolakodóra. Mindezt élőben, mintha egy mozifilmet néznénk, csak a célkereszt most a vásznon kívül, rajtunk van.

Az egyetem weboldalán megjelent egy új rovat: “Ha szól a riasztó” – hirdeti a körbe-körbe járó villogó. Sok időt töltöttem a felsőoktatás padjait koptatva, de szerencsére ilyen üzenettel még nem találkoztam egy weblapon sem.

A nap történéseit, hogy hol, mennyi rakéta hullott Izrael szerte, nehéz lenne összefoglalni, erre nem is vállalkozhatom. Reggel óta lövik Ashkelont, Ashdodot, Ofakimot, Eshkolt, Shaar HaNegevet. Jutott rakéta Beer Shevara, ahol több más városhoz hasonlóan lakóövezetre esett a rakéta.

Az izraeli légierő folyamatos válaszcsapásokkal próbálta megállítani a támadásokat, lecsapva a Hamasz kommunikációs és parancsnoki hálózatára is.

Izrael 80 teherautó humanitárius segélyt küldött a gázai civil lakosságnak.

Egész nap felröppenek hírek egy egyiptomi segítséggel létrejövő tűzszünetről, de perceken belül megérkezik a cáfolat is…

Iráni vádak szerint a katari uralkodó vitt ajándékba olyan órákat és tollakat a Hamasz vezetőinek, gázai látogatása során, amely jeleket továbbíthattak izraeli műholdaknak, segítve a célzott támadásokat.

Az esetleges szárazföldi beavatkozásra a hadsereg felkészült, politikai döntés még nem született.

Dióhéjban ennyit, ha szükséges a Hadinaplóvá formálódott Posztdok Napló újabb bejegyzéssel jelentkezik…

3 című bejegyzés “pn 223./hadinapló XXVIII. – “megint jönnek, kopogtatnak…” (19:45)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s