Vegyészkedés...

posztdok napló 289. – kicsit változunk megint…

Izrael a szemem láttára változik szinte hónapról hónapra. Ha pár hét kihagyással utazom egy útvonalon, biztos szembesülök valami újjal. Talán nincs  olyan város, amely fölé ne magasodna toronydaruk hada, ahol ne nőnének ki a földből gomba módra a lakóházak, felhőkarcolók.

Izrael vasúti térképe a mai naptól (forrás: Internet)
Izrael vasúti térképe a mai naptól (forrás: Internet)

Amikor 1994-ben először idekint jártunk családostól, az egyetlen városok közötti tömegközlekedési eszközt a busz jelentette. A vonatra csak mindenki legyintett: “á az itt nincs…” (ha volt is, szinte elhanyagolható mértékben).

Mára a helyzet megváltozott, a vasút szerves részévé vált az országnak, s munkába igyekvők, diákok, katonák tízezrei veszik igénybe szinte minden napszakban.

Sokat vonatoztam az elmúlt két évben. Leszámítva a jeruzsálemi állatkerti és a haifai Dali kiállítások meglátogatását, minden alkalommal a Tel-Aviv HaShalom – Ashkelon útvonalon zötykölődtem a kényelmes piros, emeletes vonatok fedélzetén. Már kívülről fújtam az állomásokat Tel-Aviv Hagana, Lod,  Rehovot, Yavne, Ashdod majd a célállomás. Szombat esténként visszafelé megálltunk még néha Beer Yakovban és Kfar Chabadban.

Ma, 2013. augusztus 4-én egy újabb szakasz megnyitásával alternatív útvonalat kínál az Izraeli Vasút az utazüközönségnek. A sajtóhíradások szerint tíz percet (a vasút weboldala szerint a kevesebb helyen megálló vonatokkal 8 percet, a mindenhol megállókkal a menetidő hossza kb. azonos a régi vonallal, 56 perc) spórolhat az, aki Holon, Bat Yam és Rishon Lezion felé veszi az irányt, hogy leérkezzen Dél-Izraelbe.ask

Az új vonal megnyitásával egy időben nő a járatok sűrűsége, például a pénteki, eddig órás ütemes menetrend félórásra zsugorodik. Értelemszerűen az egyik vonat a keleti vonalon (Rehovot, Yavne-Kelet), a másik az új pályán (Holon, Bat Yam, Rishon Lezion és Yavne-Nyugat pályaudvaron át /a szakasz egy darabon már pár hónapja részben üzemelt/) fut le Ashdodig illetve Ashkelonig.

Míg az előző menetrendi időszakban szombat esténként csak két vonat haladt délről a metropolis felé, a menetrendváltás óta bevezetett harmadik plusz vonat mellé most újabb két, a nyugati sínszálon haladó dízelmozdony vontatta szerelvény kerül. Azaz összesen már öt vonat választható.

Ha a gázai szomszédok is úgy akarják, belátható időn belül megszűnik az ashkeloni állomás fejpályaudvar jellege, s egyes szerelvények tovább haladnak majd a egészen Beer Sheváig

Persze az igazán nagy dolog az lesz, ha végre elkészül majd a Tel-Avivot Jeruzsálem belvárosával összekötő új vonal, de erre még várni kell egy kicsit… Sebaj, addig is változik még időről időre Izrael vasúti térképe…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s