Posztdok Napló, Vegyészkedés...

Nyári pillanatok Izraelben – a Posztdok Napló után szabadon

DSCN4315Lassan sötétedik, mire leszállunk a Ben Gurion repülőtéren. Minden kong az ürességtől, az útlevél ellenőrzésnél alig lézeng néhány ember, nyoma sincs a megszokott turista hadaknak. Sherutba vágjuk magunkat, irány Jeruzsálem. Az esti kivilágításban tündöklő Szent Város, még két év Izraelben élés után is lenyűgöz. Ide-oda kanyargunk a különböző negyedekben, mire a mi szállásunkhoz ér a minibusz. DSCN4343Reggeli után nyakunkba vesszük a várost, a Mamillán keresztül ereszkedünk le az Óvárosig, a városfal mellett végigsétálva jutunk el zsidó negyed kapujáig. Az elmaradhatatlan fénykép a Cardonál és a Hurva zsinagógával a háttérben, majd indulunk is tovább a Siratófalhoz. Meghitt pillanatok az ódon kövek társaságában, visszafordulunk a Ben Yehuda bevásárló utca nyári forgataga felé.

Délután elhagyjuk az ország fővárosát, Ramat Ganba tesszük át a székhelyünket. Kétnapnyi munka vár rám a Bar-Ilan Egyetemen, posztdoktori kutatásaim egykori helyszínén. DSCN4383Előtte van még egy szabad esténk, így beugrunk a tel-avivi kikötőbe, egy romantikus naplemente nézésre. Reggel irány a 67-es, s újra belépek az egyetem kampuszán. Régi ismerősök köszöntenek a nanoépület felé menet. Kis nosztalgiázás, cikk befejezés, szakmai egyeztetés, egy rég nem használt műszer beüzemelése. Este csoport-buli, a főnök rananái otthonában. IMG_20150625_081531Másnap újra odabent. Kicsit korábban indulok vissza a szállásunkra, nyolcra a Hitközségi Híradó kóser konyha rovatvezetőjének, Ornának a PhD avatására vagyunk hivatalosak. 260 doktori címet osztanak ki több ezer családtag, rokon, barát jelenlétében. Grandiózus ceremónia, élő zenével, ünnepi beszédekkel. Ezen az estén van a Fehér Éjszaka elnevezésű program Tel-Avivban. Gyors vacsora, éjfélkor már az operában ülünk, áriák és operett részletek tartják ébren a közönséget korahajnalban.

Péntek reggel Ashkelon felé indulunk, titokban reménykedem, megússzuk majd az elmúlt napokban szórványosan ismét felsüvítő, légiriadót jelző szirénákat.DSCN4302 Hihetetlen a fejlődés, amerre csak a szem ellát új házak nőttek ki a földből Dél-Izrael felé haladva. Toronydaruk garmada, elkerített építési területek jelzik, napról napra növekednek az itteni városok. Kis pihenés, ünnepi vacsora, majd kirándulás Ashdodba. Gyönyörű parkok, kilátás a tengerre.

Szombaton nagy ebéd Miriamnál és Aharonnál, itt a család apraja-nagyja. Beszélgetések, ízletes ételek. Az ünnep kimenetele után még egy baráti látogatás egy város melletti kis településen.

A vasárnap gyorsan telik, az elengedhetetlen izraeli csemegék keresése a szupermarketben, a kedvenc boltok végiglátogatása. Végül Ben Gurion egyes terminál, búcsúzás, lehitraot Izrael!


Dr. Paszternák András Izraelben átélt (2011. június – 2013. szeptember) kalandjai immár könyv formájában is olvashatók. A Kék-fehér hétköznapokat keresse az online könyvesboltokban és a facebook.com/izrael-
konyv oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s