Ezt irtuk 1997-ben

1997-ben egy riport készült velem a Hitközségi Hiradóban. A cikk Szarvas 97 cimmel jelent meg:

– Mi volt idén a tábor témája?

– A zsidó hagyományok, gyökereink kutatása.

– A magyarokon kívül milyen csoportok voltak még.

– Oroszok, románok, ukránok és albánok.

– A tábor témájához kapcsolódóan milyen programokon vettetek részt?

– Az egyik legszebb program a Múltkutató kirándulás volt. A háború előtti zsidó élet nyomába eredtünk az Alföldön. A mi csoportunk első állomása a békéscsabai temető volt, ahol több feladatot kellett megoldanunk, például megkeresni a legrégibb és a legújabb sírt, megfigyelni kik nyugszanak a temető szélén és kik a középső részeken. Eztkövetöen Orosházára mentünk, itt a zsinagóga környékén az utca emberét kérdezgettük, milyen volt a kapcsolata a zsidókkal a Holocaust előtt, van-e még a városban zsidó élet. Végezetül a temetőnél berendezett emlékszobában hallgathattuk meg Dr. Schweizer József főrabbi urat, utunkat a Kaddis elmondásával fejeztük be.

– Az utcán megkérdezettek nem voltak elutasítóak?

– Egy-két kivételtől eltekintve mindenki megosztotta velünk emlékeit, természetesen főleg idősebb embereket kérdeztünk meg.

– Milyen volt a csoportod, mi volt a neve?

– Mi voltunk a ” Mennyünk a PING-PONG-ba”. Szerintem a 16 tagú csapat nagyon jó volt, és ez köszönhető volt a remek madridijainknak.

– A hagyományos programok közül melyek voltak a legjobbak?

– A Pardesz és az Art, plusz még az esti programok nagy része.

– Milyen Pardeszekre lehetett jámi?

– Négy közül választhattunk: Szerelem a Bibliában; Kékfény a Bibliában; A zsidóság a XXI. században; A skinhedek, és más jelenségek, a mai zsidóság problémái.

– Voltak új fajta programok is?

– Igen, az egyik ilyen volt a PROJEKT, ahol a külföldi golánosokkal együtt különböző foglalkozások közül választhattunk, Pl.: videó készítés, újságírás, mozaik készítés, színjátszás, stb.

– Vasárnap a szülők napja volt, mivel készültetek?

– Tudni kell, hogy ilyenkor a külföldiek elmennek kirándulni, s a táborban csak masvar csoportok maradnak, a szülők délután egytől jöhetnek be. Két órákkor kezdődött a műsor, először közösen izraeli dalokat énekeltünk, majd minden korcsoport (Negev, Galil, Golán) egy-egy tánccal mutatkozott be, a produkcióban ezeken kívül még néhány látványos szám is helyet kapott. A táborozok fél hatig kimehettek a városba a látogatókkal, s ezután minden visszatért a megszokott kerékvágásba.

– Voltak negatív élményeid?

– Nem nagyon, egyedül az nem tetszett, amikor levetítették Günter Grass A bádogdob című művéből készült filmet. .

– Mindent figyelembevéve, hogy érezted magad, jövőre is el szeretnél menni?

– Ha összehasonlítom ezt a mostani két hetet az előző években szerzett tapasztalataimmal, csak annyit mondhatok: SZUPER, ez volt a négy közül a legjobb, kár lett volna kihagyni. A kérdésed másik felére még nem tudom a választ, majd meglátjuk.

%d blogger ezt szereti: