Ezt irtuk 1998-ban

Mielőtt leirom gondolataimat a zsidóság felé vezető következő lépcsőfokról, nézzük, mi jelent meg 1998-ban a Hitközségi Hiradóban:

Hagyományainkhoz híven idén is szeretnénk megosztani a szarvasi táborban szerzett élményeinket Kedves Olvasóinkkal. Az 1990 óta létező tábornak ez volt a 9. évadja. A táborozók Európa 15 országából érkeznek az idén (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna, Németország, Lengyelország, Izrael, Jugoszlávia, Horvátország, Szlovénia, Albánia, Ausztria, Románia). A tábor idei témája “A zsidó világ csodái” volt. Ezen belül az egyes napok programja egy-egy “csoda” köré épült. Mi, a HH szerkesztői a 3. turnuson vettünk részt. A tábor július 26-án vasárnap reggel kezdődött, az indulás, mint már évek óta a budapesti Felvonulási téren /Dózsa György út/ volt. Ebben a turnusban a magyar csoporton kívül cseh, szlovák, fehérorosz, moszkvai és kaliningradi -gyerekek is nyaraltak. Az egyes napok témái:

1. Ismerkedési nap.
2. A zsidó nép ősapái
3. Szellemi kincstár- a spanyol zsidók aranykora
4. Hanukka
5.Maszada
6-7. Sabat
8. Szülők napja
9. Az örök nép- Az égő csipkebokor, amely nem ég el soha.
10. A szétszóratás napja
11. Újjáéledés a holokauszt után
12. Zsidó identitás

A nap témájához kapcsolódott a ‘PEULA”, és általában az esti program is. A leglátványosabb a Maszada nap lezárását jelentő fény és hangjáték volt, melynél maximálisan kihasználták a modern technika által nyújtott lehetőségeket. A Szombat a Kabalát Shabattal kezdődött, majd a gyertyagyújtás után az étteremben a Kidussal folytatódott.

Az ünnepi asztalról az idén sem hiányozhatott a sólet A vasárnapi családi nap kicsit eltért az eddig megszokottaktól, mivel Tisha BeAv volt, mellőzték a hagyományos “show”-t a tábor
sportcsarnokában, helyette az imateremben került sor egy visszafogottabb, énekkel és tánccal egybekötött megemlékezésre. Nagyon megragadó volt az utolsó előtti nap, amikor az esti program a szintén hagyományossá váló “bátorságpróba” volt, mely megpróbálta felidézni a II. viágháború után Palesztinába érkezők nehéz útját.

Az állomásos játék után, amelynek a tábor és a város közti erdő volt a színhelye, az “Exodus” hajó szállította a táborozókat az ígéret földjére, ahol láthattuk Dávid Ben Guriont, Izrael első miniszterelnökét, amint kikiáltja a zsidók államát. Nagy örömmel vették birtokukba a tábor lakói az új, többfunkciós zsinagógát (neve Beit Dávid), melyet a második turnusban Ronald S Lauder avatott fel A légkondicionált több mint ötszáz négyzetméteres impozáns épületben, a zsinagógán kívült több kisebb-nagyobb foglalkoztató terem található. Itt kapott helyet a tábor csúcstechnikával felszerelt számitógépes központja is.

Találkozzunk ’99-ben Szarvason!

PT-PA

%d blogger ezt szereti: