Ezt írtuk 1999-ben

Hitközségi Híradó, IV. évfolyam 9. szám, 1999. augusztus

Szarvas 1999/5759

Lapunk hasábjain megalakulásunk óta minden évben beszámoltunk a szarvasi Lauder -Joint Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban szerzett élményeinkről. Idén nem csak a hagyományos táborról, hanem egy gólyatáborról is olvashatnak majd.

Szarvas СпРВпШ Sarvaš

Camp Lauder Szarvas 5759

Lapunk egyik szerkesztője Paszternák Tamás idén ott volt Szarvason a harmadik turnusban, mint madrich. Élményeiről, benyomásairól Paszternák András kérdezte:

– Most érkeztél haza Szarvasról, hogy érezted magad?

– Jól, most jártam itt ötödször, így tudtam, mire számítsak. Ismertem a helyet, így nem értek meglepetések.

– Mi volt idén a tábor témája, központi gondolata?

A zsidó világ, a 12 nap lényegében válogatás volt az elmúlt tíz év programjai, témái közül. Az volt a cél, hogy a gyerekek minél többet megismerjenek szokásainkról, vallásunkból és Izraelről. Egy -egy napot szenteltünk Jeruzsálemnek, a zsidó családnak, naptárnak, érdekesek és tanulságosak voltak az ünnepekről szóló foglalkozások is. Bár madrichként azért más élményt jelent, mint chanichként (táboro-zóként).

– Mit is jelent az, ha valaki madrich?

A táborozókat 10-12 tagú csoportokba osztják be, minden csoportot, két-két madrich vezet. Az ő feladatuk, hogy beszélgetéseket vezessenek le, ügyeljenek arra, hogy mindenki részt vegyen a programokon, és természetesen kelteni és aludni küldeni is nekünk kell a gyerekeket.

– Említs néhányat a legérdekesebb programok közülük?

Két dolog volt, ami igazán megragadott, az egyik egy ún. “Múltkutató kirándulás” volt, ellátogattunk Hódmezővásárhelyre, ahol a feladatunk az volt, hogy minél többet tudjunk meg a város zsidóságáról, annak múltjáról és jelenéről. A másik az utolsó esti program volt, az elmúlt évek legjobb esti programjai közül láthattunk egy válogatást, s végül tűzijáték jelezte az idei Szarvas végét.

– Köszönöm a beszélgetést.

Gólyatábor Szarvason

Lapunk másik szerkesztője Paszternák András idén ott volt Szarvason az ORKI gólyatáborában, amellyel egyidőben a Zsidó Oktatási Szeminárium zajlott. Élményeiről, benyomásairól Paszternák Tamás kérdezte:

– Most érkeztél haza Szarvasról, hogy érezted magad?

– Remekül, először kicsit furcsa volt, hiszen ez a három nap teljesen más volt, mint a hagyományos tábor. Szerencsére a társaság nagyon jó volt, s az ellátás hasonlóan jó volt, mint azt a táborozásaimkor megszoktam.

– Voltak-e valamilyen programok is?

– A gólyatábor lényegében a Zsidó oktatási szeminárium mellett zajlott. Itt a budapesti zsidó oktatási intézmények tanárai vettek részt egy konferencián. Mi leendő hallgatók azért voltunk ott, hogy mint majdani tanárok, szociális munkások ismerjük ezen intézmények problémáit, működését. Érdekes előadásokat hallhattunk, -például, Popper Péter: Mi a siker titka? Gerő András történész: Zsidók és magyarok a modern magyar történelemben – beszélgethettünk adott témákról.

– Hogy telt a Shabbat?

– Péntek este a lányok, asszonyok gyertyagyújtásával kezdődött, majd a zsinagógában folytatódott, ahol dr. Schőner Alfréd főrabbi úr szólt a jelenlévőkhöz, a vacsora előtti Kiddus sem hiányozhatott a Shabbati hangulatból. Másnap reggel ismét a zsinagógába mentünk, este pedig a Kőrés partján búcsúztunk a Szombattól gyertyával, szegfűszeget szagolva. Úgy érzem gyönyörű élményeket szereztem.

– Köszönöm a beszélgetést.

%d blogger ezt szereti: