Vegyészkedés...

posztdok napló 47. – kiskapu, avagy ELTE vs. Bar-Ilan

Reggelente egy kiskapun osonok be az egyetemi kampuszra. Egy egyszerű kerti kapu. Az ember lenyomja a kilincset, mintha hazamenne… Felmutatja az útlevelét a biztonsági őröknek, “Boker tov” (Jó reggelt), s már suhan  tovább. (a Dekel kapu az Internetről származó képen a gyaloghíd jobb oldali tövében található).

Tegnap délben az egyetemi közértbe mentem az ebédidőben. A mikroszkópozás monoton munka – lehet ezért is szeretem, kiskoromban ha néhány műanyag indiánnal és állattal letettek egy sarokba, órákig el tudtam velük játszani -, néha jó egy kicsit felállni a gép mellől, kisétálni az épületből, eltávolodni, élvezni a nyári napsütést, gyönyörködni Izrael legszebb egyetemében (a diákok szavazatai alapján kapta a kampusz ezt a címet).

Beszereztem a halas háromszög szendvicset, mellé egy kis innivalót és egy szelet kedvenc izraeli csokit (na jó csak egy egészen kicsit). A bolt közelében, útban a matematika tanszék épülete felé van egy kedvenc padom. A fejem felett lugasszerűen virágok, szemben minden csupa zöld,… Csak ülök, eszek… pásztázom az ide-oda rohanó diákokat… csak nézek ki a fejemből (már megint!!!).

Azon tűnődtem el, vajon mennyire más lehet egy ilyen kampuszos egyetemen tanulni. Egy helyen, ahol hatalmas terek vannak, órák között lehet sétálni, beszélgetni, szökőkutakban gyönyörködni… vannak boltok, posta, bank,… Mennyire más lehet az élmény, mint a kampusznak csúfolt Lágymányoson, ahol reggel bement az ember az Északi-tömbbe, este meg kijött. Ha változatosságra vágyott a Buda felé néző oldal helyett a Dunára tekintőn telepedett le a benzol-gyűrű alakú asztalhoz. Öt év egy tömbben, liftezés a földszint, a második, harmadik, hatodik között… Itt meg pálmafák, csicsergő madarak… Tényleg olyan lehet itt diáknak, mint az amerikai egyetemi filmekben? Milyen lehet a kémia épület szomszédságában álló kollégiumban lakni?… Barátokkal találkozni, zsinagógába menni…

Szerettem az ELTE-t, a TTK néhol hatalmas és tágas (fizikus rész), néhol szűk (kémia) folyosóit. A télen mindig hideg hajóorrot…, a rántott sajtos, spagettis büfét,… a bejárat feletti karzatnál és a fizkém laborok előtti kényelmes alacsony foteleket…

ELTE vs. Bar-Ilan, nehéz kérdés… Az egyetemi éveim amúgy régen elmúltak, egy blogbejegyzést azért megért a gondolat…

U.i.: Végre újra egy macskás fotó tőlem 🙂

/.., hossz í??? SOS/

1 című bejegyzés “posztdok napló 47. – kiskapu, avagy ELTE vs. Bar-Ilan” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s