Vegyészkedés...

posztdok napló 49. – savua tov/jó hetet

Savua tov! Jó hetet! Így köszönnek errefelé ilyenkor szombat este. Véget ért a Sabesz, a hetedik nap, a pihenés napja. Kezdődik egy új, munkával teli hét.

A hétvégén Ramat Ganban maradtam, a csütörtöki eilati merényletek, és az azóta folyamatos rakétatűz, amely Dél-Izraelt (Ashkelon, Ashdod, Kiriyat Gat, Beer Sheva és a környező települések) éri, lehangolt.

/a felvétel egy hete, este kilenckor készült az akkor még békés ashkeloni vasútállomáson/

Csütörtök este Skypon beszéltem Ornával és Yossival, éppen a biztonsági szobában ültek. Elmesélték, hogy a tengerparton találkoztak a barátaikkal, amikor a szirénák az első rakéták érkezését jelezték. 30 másodperc van ilyenkor fedezékbe vonulni… Látták, amit az “Iron Dome” légvédelmi rendszer – amit egy hete Yossi közelről is megmutatott – elkapja a rakétát. Hasonló látvány tárult eléjük péntek reggel is. Mindez abban a békés, nyugodt, festői kisvárosban, ahol izraeli tartózkodásom óta  öt vagy hat feledhetetlen hétvégét, ünnepnapot töltöttem 😦

A végén pénteken se mentem el a helyi nagy plázába (canyon ahogy itt hívják), pedig azt olvastam róla, hogy ez volt Izrael első ilyen áruháza. Maradt a házimunka, a mosás, takarítás, majd a pihenés, a Hitközségi Híradó augusztusi számának szerkesztése. Csütörtökön munkából jövet erőt vettem magamon, s letudtam a sabeszi bevásárlás. Az ünnepi asztalom egyik fogása a kedvenc szőlőm volt, amelyről egy képet is megosztok az olvasókkal.

Amellett, hogy a híreket követtem az YNET, a Haaretz és a Jerusalem Post oldalain két, szeptemberi esemény előkészítésén munkálkodtam. Plusz itt volt még a következő Kémiai Panoráma Re-Akció közösségi rovatának megírása. Időközben befutott az indiai Nano Digest magazin augusztusi száma is, így akadt szakmai olvasnivaló is.

/Nano on Net című rovatom az indiai Nano Digest magazin 42. oldalán – ezúttal a linkajánlások mellett a júniusi izraeli NANO IS GREEN konferenciáról írtam/

S, hogy a szentföld munka mellett mi vár még rám arról egy kis összefoglaló:

Szeptember folyamán két rendezvényt tart a NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community). Az augusztus 29-től szeptember 2-ig zajló NANOPAPRIKA POSTER 2011 – I. Virtuális Nanotechnológiai Poszter-konferencia és a szeptember 23-án, a Kutatók Éjszakáján a Tempus Közalapítvánnyal közösen megrendezésre kerülő Kutatók a Neten 2011 – II. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó azt a célt szolgálja, hogy a tudományokat, a kutatók világát közelebb hozza az Interneten felcseperedő generáció tagjaihoz. A tudománynépszerűsítés mellett a virtuális és valós programok találkozási pontot biztosítanak a szakemberek számára is.

A www.nanopaprika.eu weboldalon tartandó poszter-konferencián közel 30 kutató és egyetemi hallgató mutatja be legújabb eredményeit a nanotechnológia gyógyászati, környezetvédelmi, anyagtudományi és elméleti területeiről. A magyar résztvevők mellett nyugat- és kelet-európai, ázsiai, amerikai és afrikai tudósok is “kihelyezik” tudományos munkájuk termékeit, melyek a virtuális találkozó alatt kommentálhatóak illetve lehetőség nyílok a kutatókkal történő személyes kapcsolatfelvételre.

A Kutatók a Neten 2011 (www.kutato.net) blog-bemutatkozóra a tavalyi hagyományt követve a Kutatók Éjszakája (www.kutatokejszakaja.hu) budapesti központi rendezvényén kerül sor. Az érdeklődők találkozhatnak többek között a Csillagászati hírportál (hirek.csillagaszat.hu), az Élettudományi Hírnök (www.mrns.hu), a Bioetika (bioetikablog.hu) portálok és blogok készítőivel. Képviselteti magát az online kutatással foglalkozó CAWI blog (cawi.blog.hu), az Online Pszichológia (www.onlinepszichologia.hu) és az Orvosok Lapja (www.nilnocere.hu). A szervezők természetesen bemutatják azt is, hogyan lett egy doktorandusz állmából egy 4800 kutatót tömörítő online közösség (www.nanopaprika.eu) és hogyan telnek egy posztdoktor hétköznapjai távol az otthontól (Posztdok Napló – www.kispaszti.com). Akik ellátogatnak az eseményre, megtudhatják, kik állnak a weboldalak mögött. Megismerhetnek olyan professzorokat, tudományos munkatársakat, cégvezetőket, doktoranduszokat, akik szabadidejük egy részét azzal töltik, hogy Internetes tartalmakat hozzanak létre.

U.i.: A hétvégén kimaradtak a macskák, de holnaptól újra nyitott szemmel és előkészített fényképezőgéppel járok…

/azt hittem, nem lesz erőm ma posztolni, azt mégis…/