Vegyészkedés...

posztdok napló 58. – a walesi bárdok, avagy utolért az internetes bűnözés

A mai nap is úgy indult, mint a többi hétköznap. Az erőt adó reggeli zuhany, séta a Negba utcán, várakozás a 61-esre… Délelőtt jött egy e-mail a tesómtól, egyszerű mezei spamnek tűnt, el sem olvastam. Rögtön ment a kukába. Pár perc múlva azonban csöngött a telefonom. Tomi volt az, arra kért nézzem már meg a Yahoo-s címét mert sorra hívják, sms-ekkel bombázzák Pestről, hogy mi történt, hogy tudnak segíteni. Én is kaptam pár sms-t, e-mailt. Volt aki Hollandából hívott, volt aki Fehéroroszországból üzent.

Nos dióhéjban arról mi is történt:

1. Feltörték az e-mail címét és a nevében elküldték az alábbi angol segélykérő levelet. A tartalma annyi, hogy Walse-ben ellopták a táskáját, pénzzel, iratokkal,… s küldjenek pénzt, hogy haza tudjon jönni.

Hope you get this on time, I made a trip to Swansea, Wales and had my bag stolen from me with my passport and credit cards in it. The embassy is willing to help by letting me fly without my passport, I just have to pay for a ticket and settle Hotel bills. Unfortunately for me, I can’t have access to funds without my credit card, I’ve made contact with my bank but they need more time to come up with a new one. I was thinking of asking you to lend me some quick funds that I can give back as soon as I get in. I really need to be on the next available flight.

Western Union transfer is the best option to send money to me. Let me know if you need my details(Full names/location) to make the transfer. You can reach me via email or the hotel’s desk phone the numbers are, +447031804805 or +447031804806.

I await your response

Paszternak Tamas

2. Ha valaki válaszolt az e-mailre, a levele már nem az eredeti pasztitomi-s címre ment vissza, hanem egy hasonló, megtévesztő címre: pasztitom (igen-igen csak egy i-vel kevesebb)

Kipróbáltam, pár perc és jött is a válasz:

“I really appreciate your urgent response to my call for help, I will be needing about $2,850 to cover all my expenses and get a flight ticket back home, can you be able to send the funds via western union cause I was told western union is a fast and easy means of receiving funds.

You might need to locate an office to get it done and they accept cash, let me know if it works for you so I can forward you the details you will need to send the funds.

I don’t have access to make call or receive calls for now I only have access to email you please I really need your help to leave these country

Thanks,

I await your response

Paszternak Tamas”

3. Mikor megkérdeztem az ál-testvéremet, hova küldhetem a 2850 USD a hacker a következőt írta:

“You can have the funds sent at any western union agent location. Here are the details you will need to get it done;

Paszternak Tamas,
1bs Wind Street,
Swansea
SA1 1EP
Wales.

I have a temporary ID given to me by the embassy that I can use to pick up the funds, Please keep me posted and let me know as soon as the funds has been sent.”

4. El kellett volna zarándokolnom a legközelebbi Western Unionhoz, s küldeni a pénzt. Segítségkérést nyomatékosítva jött még egy üzenet:

“Please go and send the money so I can leave wales please”

Bosszantó ez a történet. Mi van akkor, ha én sem vagyok net közelben, s nem tudok gyorsan üzenni a Facebookon vagy telefonon, hogy nincs baj, s senki ne dőljön be a levélnek?! (Remélem, nem küldött senki pénzt!)

A cyber bűnözés már nem csak a tv-híradókban van jelen, ideje résen lenni! Köszönet mindenkinek, aki segíteni akart a testvéremen!

Amúgy odabent minden megy a megszokottak szerint. Kivéve, hogy a légkondi javítása annyira sikeres volt, hogy most már fagyaszt. Még egy érdekesség,  készülünk az izraeli Kutatók Éjszakájára, amelybe most először kapcsolódik majd be az egyetem. Egy nappal korábban, csütörtök este lesz, a Sabesz miatt.

U.i.: Stella macska még mindig nincs meg… egy pesti kollégám szerint tegnap bement a Kémiai Kutatóközpontba, s nagyon mérges volt, hogy otthon felejtettem :((((((:)

/…/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s