Vegyészkedés...

posztdok napló 61. – forrongó éjszaka, avagy Boker tov/Jó reggelt Ramat Gan!

Szombat reggel van. Ismét verőfényes napra virradtunk Izraelben. Az esti kairói eseményektől hangos a helyi sajtó azon része, amely nem szünteti be tv- vagy internetes adását Sabeszkor. Tüntetők rohamozták meg  az egyiptomi izraeli nagykövetséget, ezért közel 80 munkatársat egy titkos katonai akció során kimenekítettek a  légierő segítségével – számol be róla az Ynetnews.com a címoldalán. Ki gondolta volna ezt mondjuk egy éve… recseg-ropog az Egyiptommal, évtizedekkel ezelőtt kötött béke.

Ez van, mondanák izraeli kollégáim. Mit lehet tenni… Szétnézek a hűtőbe, reggelire valót keresek. Csütörtökön végre beszereztem eper és meggy dzsemet. Ezentúl, ha kifogynak a készletek, egy kis lekvár mindig akad majd itthon. Kibuc (tipikus izraeli településforma, amely a minden közös, mindenki  a szükségletei szerint jogosult a dolgokra alapon szerveződött, amíg ez az eszme meg nem bukott az emberi gyarlóságon) Yad Mordechaiban gyártották, 1994-ben jártam erre utoljára. Volt egy érdekes múzeumuk is, remélem megvan még.

Az epres kenyér után ideje megkóstolni egy kis gyümölcsöt is. A zöldségesek roskadoznak a kaktusz gyümölcsétől, a mangótól, a különböző, számomra ismeretlen formájú ls nevű terményektől. Maradok a szőlőnél, ami itt szinte mindig magnélküli. A szuperben kaphatókon általában feltüntetik a típust is, amire mindig rákeresek az Interneten:

Crimson seedless ( Magnélküli csemegeszőlő )

  • Termesztési értéke: szeptember közepén érik, szép idő esetén a tőkén tartható november közepéig. Erőteljes növekedésű. Bőtermő fajta. Aszalva nagyon kellemes ízű mazsolát készíthetünk belőle.
  • Fürtje: nagy,
  • Bogyója: nagy, kissé ovális, magnélküli, kiváló ízű, ropogós.

A másik kedvencem, amelynek talán már le is ment a szezonja a Thomson seedless, erről a következőt tudtam meg:

Thomson seedless ( Magnélküli csemegeszőlő )

  • Termesztési értéke: Érési ideje augusztus vége, szeptember közepe, erős és gyors növekedésű, lugas nevelésre alkalmas. Aszalva nagyon kellemes ízű mazsolát készíthetünk belőle. Magvatlan, bőtermő, mézédes, rendkívül ízletes. Fagytűrő képessége elfogadhatóan jó, rothadásra és egyéb gombás betegségekre nem fogékony.
  • Fürtje: igen nagyfürtű fajta, vállas, gyakran ágas, laza
  • Bogyója: mézédes, rendkívül ízletes, nagy bogyókkal, hamvas, ropogós húsú, muskotályos ízű, magnélküliek, aszalható.

/leírás forrás: www.kert-to.hu; a fotókon a Crimson seedless látható/

Azt hiszem, ennek a szezonja már lement itt a Szentföldön. A tapasztalatom az, míg az utcai zöldségeseknél egy-egy édes fürt kerül a gyakran lehálózott műanyag dobozok tetejére és aljára – középre pedig gyakran más fajta, savanyú szőlőt csempésznek, addig a bevásárló központokban, az egész tartó azt tartalmazza, amit az ember venni szeretne. Lehet ez nincs így az egész országban, csak itt a Negba utca környékén.

Hát elindult egy újabb nap, kint csend, az ünnep miatt nem járnak autók, nem szűrődik be a közeli iskola zaja… Boker tov/Jó reggelt Ramat Gan!

Ha már iskoláról írtam, néhány iskolakezdési ásványvizes címke bónuszként:

U.i.: Nuuu, szombat van… a macskáknak is…. pihenőnap

/szőlő vagy szőllő – még jó, hogy itt az Internet/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s