Vegyészkedés...

posztdok napló 66. – jelentés a Negba utcából/Kutatók Éjszakája 2011

Számos téma felé elkalandoztam az utóbbi időben: utazások, esküvők, gondolatok… ideje visszatérni szűkebb otthonom, a Negba utca környékére. A fehér alapon zöld, este világító utcanév táblákat zöld alapon fehér betűsre cserélték. Kb. másfél hete reggel kilencig a 61-es busz rövidített (a korábbi buszreformnak megfelelő) útvonalon közelíti meg az Amidar végállomást. Délután már a hosszabb kerülőúton jutok haza. Természetesen, mint mindenben itt Izraelben, ezen a téren is akadnak kivételek. Egy-egy busz azért elhúz jobbra a Yarden utca felé a nap kezdetén, teljesen váratlanul.

A buszmegállóban, ahol hazafelé leszállok van egy csuda fotós bolt, az óriási kirakat tele mindenféle kütyüvel, képkeretekkel,… gyakran megállok előtte nézelődni. A szemben lévő élelmiszer boltnál és zöldségesnél minden reggel szemtanúja vagyok az árú-feltöltés sajátos, kevésbé sem lepletzett eljárásainak, no ezekbe a kereskedelmi egységekbe se tértem még be az élmények alapján vásárlóként.

Az egyetemre vezető gyaloghíd tövében, a ramat gani oldalon van egy kis lakókocsi büfé. Hát, ha még látott a tisztelt Olvasó elhanyagolt helyett… Anya meg is kérdezte, mikor itt járt, hogy ugye, én nem szoktam itt enni. Ehhez képest a pláza ÁNTSZ sarka tisztasági versenyt nyerne.

A másik oldalnak is megvan a maga varázsa. A Bar-Ilan Egyetem kapujában két koldus néni vívja harcát reggelente, este, hazafelé már csak a nap győztese van szolgálatban. Az egyiknek saját széke van, melyet éjszakára lezár egy biciklilakattal, a másik pont a fordulóban áll. Komoly bevételekre lehet itt szert tenni, ha az oktatási szünetben is megéri a bejáratnál kéregetni. Mindemellett van itt még elhelyezve vagy 8-10 cödőkó (adománygyűjtő) persely is.

Odabent még mindig ezerrel hűt a szabályozhatatlan légkondi. Lassan már fel sem tűnik. Az elmúlt napokban volt már minden variáció: légkondi világítás nélkül; teljes áramszünet; világítás légkondi nélkül; normálisan működő légkondi világítással és világítás nélkül…

Nagyban készülünk a Kutatók Éjszakájára. Itt Izraelben csütörtök este vár mindenkit a Bar-llan Egyetem 17-től 22 óráig gazdag programmal. A mi laborunkat 18:15, 19:15 és 20:15-kor lehet meglátohatni szervezett csoportokban (206-os épület, 2. emelet).

Pesten a Kutatók a Neten 2011 – II. Kutatói Blog és Weboldal Találkozóra kerül sor az Erzsébet téri Gödör Klubban, a központi rendezvényen, a Tudás-koktél színpadon (www.kutato.net ~ www.kutatokejszakaja.hu)

 18:00 – 18:05 II. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó megnyitója

Jönnek a virtuális kutatók – a Nanopaprikától a „Kutatók a Neten” keresztül a Posztdok Naplóig
Pilbáth Aranka, Paszternák András

18:05 – 18:25 Blogoló kutatók I.

Kóczy játékelmélet blogjakoczy.blog.hu

Kóczy Á. László
Az élet nem játék, mondjuk. Ennek ellenére a konfliktusok modellezésével foglalkozó játékelmélet az élet igen sok területén alkalmazható – legyen szó egy tengeren túlról importált autó drága honosításáról, vesetranszplantációról, meghökkentő politikai ajánlatokról, vagy elszúrt Forma-1-es versenystratégiáról. Mi is  játékelmélet, hol és hová tart, hogyan fogjon hozzá egy fiatal kutató – egyáltalán mit csinál egy elméleti kutató? Ezek a blog fő témái, olvasmányos, ismeretterjesztő stílusban.

Bioetika blogbioetikablog.hu

Bognár Gergely
A blog bioetikai, orvosi etikai kérdéseket, illetve a biotechnológia fejlődése és az éghajlatváltozás által felvetett problémákat mutatja be közérthető módon.

Banyakonyhabanyakonyha.blogspot.com

Grósz Veronika, Komlai Krisztina
Műszaki- és természettudományok vicces oldalát bemutató blog. Célja a tudományos világ érdekességeinek bemutatása.

18:25 –18:45 Kutatói weboldalak I.

A csillagászati hírportálhirek.csillagaszat.hu

Mizser Attila
Csillagászati portálunk célja, hogy a csillagászat iránt érdeklődők számára szakmailag hiteles módon számoljon be az asztronómia világának legfrissebb eredményeiről. Szerkesztőségünk a hazai csillagászati szaktudomány és ismeretterjesztés képviselőiből áll, akik a világ legnagyobb csillagvizsgálóinak sajtóközleményeit, a tudományos szakfolyóiratok cikkeit nemcsak lefordítják, de az olvasó számára értelmezik, magyarázzák is azokat.

“MFA Nyári Iskola Középiskolásoknak” alag3.mfa.kfki.hu/mfa/nyariiskola

Daróczi Csaba Sándor
Középiskolások számára az MTA MFA által szervezett természettudományos táborozást támogató honlap, amely a diákokat segíti a kutatóintézeti munkára való önálló felkészülésben (az egyes tudományos témáknak külön kidolgozott web lapjai vannak), de segíti az utólagos kapcsolattartást is (fotók, videók, stb.).

Hírnök az Élettudományokbanwww.mrns.hu

Györfi András
Élettudományi szakportál a magyar ajkú biológusok számára. Hírek, interjúk, álláshirdetések, szoftverek, egyéb eszközök.


18:45 – 19:00 Blogoló kutatók II.

Nemlineáris Blognemlinearis.blog.hu

Alkalmazott matematikáról mindenkinek.

Critical Biomasscriticalbiomass.freeblog.hu

Varga Máté
A Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság
blogja, ahol megmondjuk a véleményünket mindenféle biológiával
kapcsolatos témáról és nemcsak…

19:00 – 19:25 Kutatói weboldalak II.

A műszaki portálwww.muszakiak.hu

Bödör Tamás
A műszaki értelmiség honlapja, híroldal és egy nyitott szakmai gyűjtőportál. A weblapot a felhasználók maguk is szerkeszthetik. A műszaki értelmiség érdeklődésére számot tartó írásokat, cikkeket oszthatnak meg a többi olvasóval.

Nil Nocere – Az Orvos Lapja – www.nilnocere.hu

Kutszegi Nóra
Szaklap az orvostársadalom számára. Hírek, interjúk, oktatási anyagok és egyéb eszközök.

Az atomoktól a csillagokig (Atomcsill)atomcsill.elte.hu

Cserti József, Király Andrea
A weboldal egy immár hetedik évébe lépő, nagy sikerű előadássorozathoz kapcsolódik, amelyet az ELTE TTK Fizikai Intézetének oktatói tartanak saját legfrissebb kutatási eredményeikről és a modern fizika más aktuális területeiről középiskolás diákok és más érdeklődők számára. Az egy órás előadásokat látványos kísérleti bemutató követi.

A weblapon elérhetővé tettük az eddigi előadások és a kísérletek videofelvételét, az előadók által bemutatott prezentációkat, valamint az előadók által írt, a témához kapcsolódó cikkeket. Emellett természetesen közöljük a következő évad előadásainak címét, időpontját és rövid kivonatát.

Online Pszichológiawww.onlinepszichologia.hu

Györfi András
Pszichológia szakportál szakembereknek és érdeklődőknek. Hírek, ajánlók, tesztek, pszichológusok bemutatkozása és egyéb tartalmak.

Találkozó zárása, kötetlen beszélgetés.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!

Támogató blogok:

CsermelyBlogwww.csermelyblog.hu

Csermely Péter
Két éve indult blog minden pénteken hálózatkutatással, tehetséggondozással, nemzeti önismerettel, fenntartható fejlődéssel és közösségépítéssel kapcsolatos esszékkel jelentkezik. A blog látogatóinak a száma 60 ezer, letöltéseinek száma pedig 550 ezer fölött van. A blogközösség eddig 8 blogtalálkozót rendezett.

Pokoljárásom történetecseperke.tikasz.hu

Tikász Cseperke
A Magyar Ösztöndíj Bizottság jóvoltából a Szentpétervári Állami Egyetem Történelem Intézetének vagyok harmad éves doktorandusz hallgatója. A blogot 2010 szeptemberében kezdtem írni élményeim dokumentálása céljából.

CAWI blog az online kutatásrólcawi.blog.hu

Pintér Róbert
Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta dolgozok az Ipsosban, jelenleg mint online ügyfélkapcsolati igazgató. Elsősorban az online módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) vagyok felelős. A munka során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

A tudományokról jut eszembe, íme egy műsorajánló: Beszélgetés a nanotechnológiáról, kémiáról, vegyészkedésről,… vasárnap a Pátria rádióban (szept. 25-én 14:06-14:30 között), A tudomány világa c. műsorban. http://www.rozhlas.sk/radio-patria/prave-vysielame

U.i.: A macskás megjegyzéseket olvasónak pedig egy újabb felvétel… pár napja furcsán néznek rám a cicák… ugye senki sem fordítja nekik héberre a bejegyzéseimet?

/…/

2 című bejegyzés “posztdok napló 66. – jelentés a Negba utcából/Kutatók Éjszakája 2011” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s