Vegyészkedés...

posztdok napló 101. – gyertyák, fánkok, trendelik

Ismét ünnep közeleg, holnap este beköszönt az 5772. zsinagógai esztendő Chanukája. Az utcákon mindenfelé megjelentek a 8+1 ágú gyertyatartók, a pékségek, cukrászdák kirakatai roskadoznak a csábítóbbnál-csábítóbb fánkoktól, az élelmiszer üzletekben trendelit időző papírdobozokban vásárolhatunk édességcsomagokat. Nyolc nap áll előttünk, telis-tele csodákkal…

Chánuká ünnepe kiszlév hó 25-én kezdődik (idén 2011. december 20-án este), és nyolc napig tart. Annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Mákkábeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban. A harc polgári i. e. 165-ben a Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával ért véget. A győzelemmel helyreállt Izrael szuverenitása is. A “chánuká” azt jelenti: “felavatás”, s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek.

A hétágú gyertyatartó gyertyáinak meggyújtása fontos szerepet játszott a mindennapi Istentisztelet során a Szentélyben. Amikor a Makkabeusok felszabadították a Szentélyt és kiűzték az összes görög betolakodót, akkor csak egy nagyon kis mennyiségű szent olajat találtak a menóra meggyújtásához. A probléma az volt, hogy az olaj egy napra volt csak elegendő, viszont az előírásoknak megfelelő szent olaj előállítása 8 napot igényelt. S a csoda az volt, hogy ez az egy napra elegendő olaj 8 napig égett.

Hanuka olyan csodának állít emléket, ami olajjal történt. Ez megmagyarázza, miért is eszünk olajos ételeket miközben erre a csodára emlékezünk. Van, aki olajban sült krumplis palacsintát (latkes) eszik, van, aki fánkot (sufganiyot), van, aki mindkettőt.

/forrás: http://www.zsido.com és hagyomanyaink.blogspot.com/

Boldog, békés, örömteli Chanukát! A karácsonyt ünneplő Olvasóimnak pedig a Ramat Ganban készült felvétellel kívánok áldott ünnepeket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s