Vegyészkedés...

posztdok napló 123. – magyar könyvtár a harmadikon

Tegnap este üzenetet kaptam Gabitól a Facebookon, a givatayimi magyar könyvtár rendezvényére invitált ismeretlenül. “Ha itt a szomszéd “kerületben” kulturális találkozó van, azt nem hagyhatom ki” – döntöttem hezitálás nélkül. Hajtott a kíváncsiság: Miért, kinek kezd el valaki 2011-ben könyvkölcsönzőt működtetni Izraelben?

Az egyetemről a 39-es busszal utaztam a városrész bevásárlóközpontjáig. A kanyontól 10 percnyi sétára, egy tipikus tel-avivi ház legfelső szintjének magánlakása rejti az “intézményt”. Gabi és párja büszkén mutatta be a könyvtártermet, a bejárathoz legközelebb eső szobát. Körös körül polcok, megrakva régebbi és a könyvpiac legfrissebb kiadványaival. Van igazolvány, saját könyvjelző, szigorú nyilvántartás.

A “Drory” Könyvtárat Dávid Drory magyar származású izraeli újságíró emlékére alapította és működteti a Budapesten bejegyzett Diaspora Alapítvány.

   A Giv’atayimban működő könyvtár elsősorban magyar nyelvű könyvekkel – klasszikusok és kortárs írók, vallási és filozófiai, kulturális és aktuálpolitikai kiadványok és újságok – valamint folyamatosan bővülő román, angol és héber nyelvű kiadásokkal várja az olvasni vágyókat. (forrás és további információ itt)

Odahaza talán senkiben sem merülne fel, hogy közkincsé tegye az otthoni polcain sorakozó olvasnivalókat, itt Tel-Avivban különös varázsa van ennek a szobácskának. Talán egy évtized múlva majd egylapon említik “a betűk e kicsiny palotáját” a cfáti múzeummal, ha számvetést készítenek az ereci magyar vonatkozású helyekről. A rügy már kibújt, rajtunk, olvasókon múlik, lesz-e virág, s termés az ágon.

kép forrása: http://www.facebook.com/droryizrael.hu

A februári könyvklub vendége Steiner Kristóf volt, aki 2011-ben megjelent kötetéből, a Lélekbonbonból olvasott fel, s megosztott egy-két élményt a “celebek” világából. A családias hangulatú est folyamán a hangsúly nem is a “hivatalos” programon volt, inkább a személyes beszélgetéseken. A tucatnyi érdeklődő között feltűnt kedves szomszédom Anna, s megismerkedhettem három Rehovotban kutató kollégával is. A grillezett zöldségekkel és süteményekkel teli asztal gondoskodott a vendégekről a szellemi táplálék mellett.

Van egy kis magyar könyvtár, itt pár utcányira, a 63-as vonalán. Jó tudni róla, köszönet érte a létrehozóknak, s további sok sikert! Adjuk tovább a hírt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s