Vegyészkedés...

posztdok napló 155. – Telki – Herzliya 1:1, avagy nano ez a világ, de nagyon

A mai történet másfél-két éve kezdődött. Meghívást kaptam egy a JDC által szervezett hétvégi ötletélésre Telkibe. A projekt-indító háromnapos összejövetelt egy izraeli Open space* szakértő koordinálta. Ki gondolt akkor, ott, a Pest melletti település szállodájában arra, hogy egyszer mindennek még köze lesz a nanotechnológiához, kutatáshoz…

Ma reggel Herzliyara indult a busz az egyetem elől, egy új virtuális intézet, kutatói kezdeményezés alakuló konferenciájára. Amikor a nap moderátora a mikrofonhoz lépett, azonnal bevillant, én ezt az embert személyesen ismerem. Hosszú percekbe, negyedórákba telt, mire elő tudtam csalogatni, mikor, s hol találkoztunk. Először valamelyik szarvasi képzésre gondoltam, talán Berlinben vagy Londonban… Majd megjelent egy pillanatkép előttem, ülök a Bálint házban, várok arra, hogy elinduljunk, s megjelenik ugyanez az alak kis csomagjával az ajtóban… Hát nem hihetetlen? Ott okosodsz Telkiben közösségszervezés témakörben, s rá pár évre egy tudományos fórumon, az izraeli Herzliyán találkozol ugyanazzal az oktatóval. Ilyen nincs, vagy mégis… Az már csak plusz volt, hogy pár csehországi vendég-kutatóval még szlovák nyelvtudásomat is kamatoztathattam…

Adós vagyok a hétvégi ünnepi, Tábor-hegyi kalandokkal, de minderről majd kicsi később…

    Mi az az Open Space? (forrás itt)

  • Nincs előre megadott, mások által összeállított tematika, ezt a jelenlévők maguk alakítják ki a cím és az időkeretek alapján a számukra személyesen fontos kérdések alapján, így csak azok a témák kerülnek feldolgozásra, amelyek ténylegesen fontosak valaki számára.
  • A tematika alapján kialakuló, változó összetételű kiscsoportokban folyik a munka, egyszerre több párhuzamos csoportban. E csoportok nagyságát, összetételét, munkavégzési módját és tartamát a résztvevők határozzák meg, mert mindenki azokban a kiscsoportokban veszt részt, amelyek témája számára a legérdekesebb.
  • A résztvevők maguk, külső facilitátor nélkül vezetik a kiscsoportok munkáját, ők hozzák a döntéseket, ők határozzák meg a prioritásokat.
  • A kiscsoportok a munka során írásban rögzítik eredményeiket és javaslataikat, így ezek mindenki másnak is rendelkezésre állnak (flipcharton azonnal, nyomtatott formában másnap)
  • Az Open Space facilitátorai a munkafolyamat kereteit és szabályait alakítják ki, valamint az eredmények megosztását szervezik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s