Vegyészkedés...

posztdok napló 170. – Vihar előtti csend…, avagy mit ér majd a tudomány a rakéták árnyékában

Két hete készülök a fenti címmel bejegyzést írni… Hat óra mikroszkópozás után rápillantottam a netre, s az Origo cikkét olvasva, azonnal a billentyűzet után kaptam. A végén még hamarabb kitör a háború, mintsem legépeltem volna a gondolataimat.

kép forrása: Internet

Sok háborút láttam már, otthonról a fotelből, s amikor elegem lett a CNN-en agyonismételt képekből, egy gombnyomással csatornát váltottam vagy kimentem a hűtőhöz valami finomságot keresni…

“Szerencsére mi messze vagyunk az eseményektől!” – nyugtatgattam magam még a dél-szláv háborúskodás időszakában is.

Most itt ülök Ramat Ganban, az egyetemen, a diák-szobában, amely egyben a második emelet biztonsági terme is, megerősített falakkal, ablakokkal, menekülő-létrákkal, s minden egyéb szükséges felszereléssel. Ide futunk majd be, ha felsikoltanak a szirénák munkaidőben.

Amikor 2011 májusában Izraelbe jöttem, már hallani lehetett egy esetleges Irán elleni háborúról. Belevágtam mégis a nagy útba, szakmai kihívásnak tekintettem a kínálkozó alkalmat, hogy idekint kutathatok.

A helyzet mára megváltozott. Már nemcsak félszavakban beszélnek a közelgő harci cselekményekről. Ezzel kel az ember reggel, ezt látja az újságok címlapján, erről beszélnek idebent, s hazatérve is leromlott állapotú óvóhelyekről szóló riportokkal bombázzák a tv-nézőket. Új SMS-riasztási rendszer, raktárkészletek feltöltése, várhatóan 500 halott… – szalagcímek az elmúlt napokból. Az esti híradóban gyerekeket kérdeztek arról, mit gondolnak az Iránnal kapcsolatos konfliktusról… Szóval mindenki kezd egy kicsit frusztrált lenni. Akadnak persze az ismerősök körében olyanok is, akik azt mondják, ha ennyit beszélnek róla, biztos nem lesz háború… remélhetőleg – teszik hozzá mégis kicsit bizonytalanul.

A legdurvább, hogy mindeközben az emberek élik hétköznapi életüket, munkába mennek, bevásárolnak, szórakoznak, kirándulnak,… A Negba utca reggeli életképén sem érezni semmi változást,… a fodrászok, fotósok, zöldségesek, boltosok, mind úgy tesznek, mintha a 36 fokos kánikuláról szólnának csak a hírek. Vagy tényleg igaz, amit annyiszor hallottam az izraeliektől, hogy meg lehet szokni az állandó háborús fenyegetettséget is???

Hát nem tudom, mi odahaza Európában már régen pánikba estünk volna…

Két napja a laborban dolgozva megszólalt az egyik kollégám: “Ugye, ha kitör, te azonnal mész majd a Ben Gurionra, s elhúzol innen haza?” – szegezte nekem a kérdést könyörtelenül. “Erre most mit mondjak…” – akadt el a szavam hirtelen. “Hát, izé…” – próbáltam valami épkézláb választ kinyögni, miközben arra gondoltam, hogy pár hete, ott a szarvasi erdő szélén a tábori éjszakai bátorságpróba első állomásán, milyen bátran és határozottan indítottam útjára az 1940-es évek végén Palesztina felé induló csapatokat, a kezemben egy izraeli zászlót lobogtatva…

Menni vagy maradni? Nem tudom,… Itt a munka, a számtalan kutatói kérdés… de mit ér majd a tudomány, a nanotechnológia, ha felbőgnek a szirénák, s…

2 című bejegyzés “posztdok napló 170. – Vihar előtti csend…, avagy mit ér majd a tudomány a rakéták árnyékában” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. En bizony ,hogy megyek.2pici gyerekem van egy 2eves es egy 9 honapos..nem kerdes.ha lesz ra lehetosegem,marmint idom megyunk.az utleveleket elinteztem mar,pontosan ezert.Tenyleg igaz ez a hozzaallas az izraeliek reszerol,akivel eddig beszeltem mind csak legyintet,hogy aa ,nem lesz itt semmi..nagyon lazan veszik.Biznak az izraeli hadsereg erejeben,ill.a titkosszolgalat embereiben.Afulai lakos vagyok,a kozelunkben van egy katonai repuloter,mar 2eve egyfolytaban huznak el felettunk a harci gepek,ugy h az egesz haz beleremeg,nem tulzok,az ajtok ablakok csapodnak rezegnek,megmozdul a haz,a kutya menekul.ezzel elek mar,mondhatni megszoktam,de eros bennem a felelem,h mi lesz ha ezek a geek nem csak felderiteni,gyakorlatozni fognak…szerintem lesz haboru,es Izrael jol elkeni Irant,ugy hogy azt meg jo 30 ev multan is nyogni fogjak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s