Vegyészkedés...

posztdok napló 174. – tudományos kertészkedés: Nanopaprika

Hazafelé jövet megállapítottam, valóban roham léptekkel közeledik 5773. A buszokat, az üzleteket ellepték a mézes, almás, gránátalmás hirdetések. Picivel több mint egy hét, s beköszöntenek az őszi Nagyünnepek. No, de addig sincs idő a tétlenkedésre, hétfőn startol a Nanopaprika II. Virtuális Nanotechnológiai Poszterkonferenciája:

Gyógyászat, anyagtudomány, építészet és művészet – a nanotechnológia kitör a laborok világából

2012. szeptember 10-14. között újra II. Virtuális Nanotechnológiai Poszter Konferencia az idén ötödik születésnapját ünneplő NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community) weboldalán.

A beküldött tudományos munkák már mától elérhetők az érdeklődők számára. Az angol nyelvű posztereken közérthető formában mutatják be a kutatók a laboratóriumokban folyó munka eredményeit, az iparba kikerült termékeket, módszereket. A kémiához, fizikához és biológiához köthető kísérletek mellett terítékre kerül például az építészet és a művészet is.

Angol, maláj és osztrák szakemberektől hallhatunk az áttetsző élőlények tulajdonságainak felhasználásáról az építkezések terén (Nanoscale functionalities in transparent animals inspiring novel approaches in architecture). A globális felmelegedés és a nanoépítészet összefüggéseibe egyiptomi mérnökök vezetnek be (Nanoarchitecture and global warming).

A grafén és a szén nanocsövek különleges tulajdonságairól svéd, ukrán (Quantum and dimensional effects in carbon nanomaterials) és indiai (Synthesis and characterisation of TiO2/graphene nanocomposite) kutatásokból tájékozódhatunk. A módosított felületű nanocsövek biokompatibilitásáról hazai szakemberek munkájából szerezhetünk ismereteket (Functionalization of Carbon Nanotubes does not necessarily improve their Biocompatibility). A számos külföldi résztvevő mellett magyarországi kémikusok és fizikusok számolnak be a szenzorok (The preparation and characterization of different functional headgroup containing alkylthiol stabilized gold nanoparticles and investigations for possible applications in the sensorics), a kvantum kommunikáció (An Analysis of the Secure Key Distribution in Space Based Quantum Communication) és az átlátszó felületi rétegek optikai tulajdonságainak vizsgálatáról (Spectroscopic Ellipsometry measurements on transparent substrates).

A gyógyászat terén közel-keleti kutatóktól megtudhatjuk, hogyan vehetik fel az arany nanorészecskék a harcot a rákkal (Calculating Extinction of Gold Nanorods and Nanosphere in Cancer Nanotechnology by Discrete Dipole Approximation [DDA]). A színek varázslatos művészi világába kalauzolnak el bécsi művésznövendékek, akik a nanotudományok segítségével igyekeznek új, eddig kiaknázatlan dimenziókra rátalálni (Bionic-Art Structure.makes.Colors).

További negyven poszter a tudományág legkülönbözőbb alfejezeteiből közvetlenül elérhető a tudományos közösségi hálózat nyitó oldaláról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s