Vegyészkedés...

posztdok napló 241. – olvasójegy, avagy egy éves a Drory Izraeli Magyar Könyvtár

sólet parti
sólet parti

Mindig hadilábon álltam a könyvtárakkal. Utoljára általános iskolás koromban rendelkeztem olvasójeggyel. Emlékszem, valahogy sosem sikerült időben visszavinni a kikölcsönzött könyveket a Duna rakparti intézménybe. Jöttek is a felszólítások, s az elengedhetetlen büntetések.

A gimnázium alatt leszoktam a “könyvpaloták” látogatásáról, s az ELTE TTK kémiai könyvtárában is viszonylag kevés időt töltöttem, elvégezve a kötelező és a szakdolgozathoz nélkülözhetetlen irodalmazásokat. Munkahelyemen, a Kémiai Kutatóintézetben, az első években állandó harcot vívtam a két, fehér és kék kártyával működő, azaz inkább nem üzemelő fénymásolóval. Mekkora kalandtúra volt, amikor egyezer egészen a BME könyvtáráig kellett leutazni a Rózsadombról.

IMG_20121209_193537
torta és sólet

Szerencsére, az utóbbi években szinte az összes cikk, amely a kutatásaimhoz nélkülözhetetlen, elérhető már néhány gombnyomásra. S az embernek nem kell elmásznia a folyóiratoktól és szakkönyvektől roskadozó polcokig. A Bar Ilan Egyetemen nem is láttam még belülről a könyvtár épületét.

Van azonban egy olyan könyvgyűjtemény, amely belopta magát a szívembe.

az izraeli magyar hetilap szerzői
az izraeli magyar hetilap szerzői

A 63-as busz vonalán 8-10 megállónyira tőlem, a mesés Rambam téri olajfától néhány lépésre működik a Drory Izraeli Magyar Könyvtár, melyet Dávid Drory magyar származású izraeli újságíró emlékére alapította és működteti a Budapesten bejegyzett Diaspora Alapítvány. A családias kezdeményezés ma ünnepelte fennállásának első évfordulóját. Az Új Kelettel (izraeli magyar hetilap) közösen szervezett összejövetelre közel harmincan érkeztek Givatayimba. A házigazdák köszöntői után sólet partira került sor, nem hiányozhattak a chanukai fánkok, a résztvevők által készített sütemények és a szülinapi torta sem. A kezdemény túl mutat a könyvkölcsönzésen, mára a tel-avivi magyar élet meghatározó szereplőjévé lépett elő a Drory. Könyvbemutatók, újságíróklub és iskola, érdekes, különböző témákban elhangzó előadások várják az érdeklődőket havonta több alkalommal.

az Új Kelet köszöntője
az Új Kelet köszöntője

A ma esti összejövetel is azt mutatta, igazi közösségépítő ereje van ennek a helynek. Mi mást kívánhatok a magyar kultúra eme szentföldi bástyájának, mint további születésnapokat, sok látogatót, vonzó programokat.

Köszönet Gabinak és Zsoltinak, akik otthonukba fogadták a könyvtárat, Erős-Hajdu Szilviának, az Új Kelet főszerkesztőjének és a lap lelkes újságíró csapatának, akik jelenlétükkel emelték az est fényét.

1 című bejegyzés “posztdok napló 241. – olvasójegy, avagy egy éves a Drory Izraeli Magyar Könyvtár” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s