Vegyészkedés...

posztdok napló 295. – molinók harca

Megpróbálok úgy tenni, mint a strucc, homokba dugni a fejem, s nem odafigyelni az egyre aggasztóbb hírekre, amelyek akár egy 48 órán belül kirobbanó közel-keleti háborút vizionálnak.

a képcsak illusztráció, forrás: Internet
a kép csak illusztráció, forrás: Internet

Ha most szeretnék vállalkozást indítani Izraelben, biztos molinó-nyomtatásba fognék. Közelednek az önkormányzati választások, s naponta egyre több balkonon, ablakban jelennek meg a polgármester jelölteket hirdető vásznak. A kertes házaknál, szinte minden kerítésen ott feszül már egy-egy politikai nézetet tükröző műanyag plakát.

Marketingesek és szociológusok Mekkája most az izraeli utca. Megtudhatjuk, kire szavaz a fűszeres, a ruhaboltos és természetesen a falafeles. Senki sem rejti véka alá, kit támogat. Előfordul, hogy az utca egyik fele X-et hirdeti, a másik Y-t. Vannak bérházak, ahol mindenkinek az erkélyén Z plakátja lóg, míg a szomszéd épületen megint X választásra buzdító felhívása lengedezik. Odalent Ashkelonban – a molinók mellett  – a magán házak kertjeiben felállított óriásplakátokkal találkoztam a hétvégén.

a képcsak illusztráció, forrás: Internet
a kép csak illusztráció, forrás: Internet

S ha mindez nem lenne elég, a nagyobb útkereszteződésekben – Givatayim és Ramat Gan szerte – is látni két-két fiatalt, amint egy-egy jelölt molinóját feszítik ki a kezükben tartva órákon keresztül. Szerintem – bár biztos megfizetik -, ez már a kínzás kategóriája ebben a szentföldi melegben.

Nagyon mélyen nem ástam bele magam a választási ígéretek hangzatos mondatainak világa. Egy dolgot tudok csak remélni, hogy az elkövetkező napokban, hetekben, tényleg csak a helyi politikusok csatározásai szolgáltatják majd a beszédtémát Izrael szerte.

2 című bejegyzés “posztdok napló 295. – molinók harca” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Aligha. Azt hiszem vannak meg egy par fontosabb temak amik ma az izraeli lakossagot foglalkoztatja mint a helyi politikusok csatarozasai. Mint peldaul; a sziria-vilag mas resze varhato osszecsapasa, vagy csak hogy rovid legyek, a jovo heten indulo nagyunnepek. Ha majd itt fogsz elni egy kicsit huzamosabban mint ahogy ezt tetted legutobb, felfogod fedezni, hogy a helyi politikusok meg a fulebotjat sem mozgatjak az izraeliek legnagyobb reszenek. Shana Tova neked es egesz csaladodnak.

  2. Szerencsére vannak még országok, ahol a demokrácia adta lehetőség a nép kezébe adja, hogy kik lesznek azok akik a jövőben érdekőket képviselik, és ügyüket szolgálják. Izrael egyike ezeknek a zsugorodó számú országoknak. A jelenlegi feszült állapot befolyásolja ugyan, de mégsem fogja csökkenteni a kortes igyekezettel kirakott nézeteket. Jól van ez így…! SHANA TOVA LE KOL AM JISZRAEL !!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s