Vegyészkedés...

posztdok napló 71. – shana tova 5772 – boldog új évet

Különleges napok következnek, elindul az őszi Nagyünnepek sora. Délután a csoport tartott is egy kis összejövetelt, megünnepelendő két MSc.-és mai végzését és a holnap beköszöntő Rosh Hashanat (jelentése: az év feje), a zsidó új esztendő kezdetét. Véget ér az 5771. zsinagógai év, és átlépünk szerda este 5772-be. A zsidó naptár egyszerre követi a Nap és a Hold állását (luniszoláris), azaz az ünnepek, a napok, mindig este kezdődnek, és este is érnek véget. S miért pont 5772, s hogy is van ez a zsidó időszámítás? – további részletek az alábbi linken érhetők el. Ugyanitt megtudható minden a Rosh Hashanától Yom Kippurig (az engesztelés napja) tartó tíz bűnbánó napról is.

Odabent megszokottan teltek a dolgok, kora este leültünk a főnökkel átbeszélni az eddigi eredményeket, kidolgozni a jövő évre (azaz a vasárnap kezdődő hétre) szóló terveket.

/a képeken a komáromi zsinagóga belseje és egy marcipán barches látható/

Holnap este megáll majd az élet három napra országszerte. Bezárnak a boltok, nem lesz tömegközlekedés, s megtelnek majd a zsinagógák padsorai. Ilyenkor sokan azok közül is elmennek a gyülekezés házába, a Bet HaKneszetbe, akik egyáltalán nem élnek vallásos életet. Idén a Rosh Hashanat közvetlenül követi a Sabesz, így legközelebb vasárnap térnek majd vissza a dolgok a normális kerékvágásba.

Eddig szinte az összes Rosh Hashana estét a komáromi zsinagógában töltöttem, a Menház ódon falai között. Biztos hiányozni fog a közösség, a család, a pad, ahol egykoron a nagypapám ült az apuékkal…

A tradíció szerint Rosh Hashana este a barcheszt (fonott kalácsot) vagy az almát mézbe mártjuk, hogy édes legyen a következő év:

Az ünnep alatt megpihen a blogíró is. Békés, boldog, édes, egészséges 5772-t minden Olvasómnak!

U. i.: Macska helyett ma nyulat fotóztam a Bar-Ilan gyaloghíd tövében… két nagy kövér nyúl szaladgált a haifai út mellett…

/…/

1 című bejegyzés “posztdok napló 71. – shana tova 5772 – boldog új évet” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s