Vegyészkedés...

posztdok napló 83. – Tel-Aviv a nagy “falu”

Tovább folytattam pénteki, “Térképezzük fel Izrael fehér foltjait” című sorozatomat. A mai délelőttön az AYALON MALL volt a célpont. Meg kell állapítanom, Tel-Aviv és azon belül is Ramat Gan, egy nagy “falu”, ahogy ezt Komáromban mondanánk. Nem találkoztam olyan buszjárattal még, melynek menetidejét ne órákban mérnék. Bár a Google maps szerint egy köpésre van tőlem a bevásárlóközpont, a busz mégis 50 percet kanyargott velem. Városnézés volt ez a javából a 67-es buszróla metropolisz számomra még ismeretlen részén.

Ha hihetünk a Wikipedianak, a קניון איילון‎, Kanyon Ayalon Izrael első városközponton kívül épült, parkolóhelyek sokaságával rendelkező plázája volt 1986-os megnyitásakor. A komplexum létrehozói honosították  meg a “Kanyon” fogalmát az ereci köztudatban, a kifejezés a “kana” vásárolni szó és a “henyon” parkoló hely szavak összeolvasztásából alakult ki a weboldal szerint. 1993-ban itt nyílt meg az első szentföldi McDonalds, 2006-ban a négy termes mozit 15 termesre cserélték egy újabb szinten húzva a földszintes áruház egy részére.

Hát igen, fogyasztói és globalizálódó társadalmunk e fontos építményét nem szabad kihagyni. Van itt minden, ami egy rendes hazai plázából sem hiányozhat. Ami talán otthon még nincs, az a masszírozó sátor, az áruház közepén 5-6 ágyon fekszenek a megfáradt vásárlók… Nem időztem sokat itt, az is lehet, hogy az ágy masszírozta őket. Néhány munkához szükséges irodaszer vásárlása után az Office Depotban (hol máshol), ismét beszippantott a Steimatzky zöld világa… Valahogy ennek a könyvesbolt-hálózatnak nem tudok ellenállni, s üres kézzel távozni az üzleteiből… Újabb CD-vel gyarapodott a gyűjtemény, ezúttal Shlomo Artzitól:

Ha már cégtörténetnél tartunk, a Steimatzky Izrael legrégebbi könyvesbolt-hálózata. Jóval az ország alapítása előtt, 1925-ben hozta létre egy orosz származású, Németországból bevándorolt kereskedő, Yechezkel Steimatzky. A történet szerint a Héber Egyetem megnyitójára érkezett rövid látogatásra, miután meglátta, hogy jó üzlet lenne idegennyelvű könyvesboltot létrehozni a bevándorlónak és a brit katonáknak, a jeruzsálemi Jaffa utcán megnyitotta első üzletét. 1927-ben boltot nyitott Bejrútban, majd Bagdadban, Kairóban, Alexandriában és Damaszkuszban. Izrael 1948-as megalakulása után, a Függetlenségi-háború idején az arab országokban működő Steimatzkykat államosították. 2010-ben 160 különböző méretű kereskedelmi egység tartozott a hálózathoz Izraelben, de megtalálhatók voltak Londonban és Los Angelesben is.

Ez volt a mai kirándulás. Rövid jelentés az egyetemről. Vasárnap startol a 2011-2012-es őszi szemeszter a felsőoktatási intézményben. A kampusz egyre nyüzsgőbb, a jövő hét elején beindul az új, ingyenes minibusz-járat is. Pénteken egész napos munkavédelmi oktatást tartottak a kémiásoknak. Az oktatás előtt az egyetem rektora köszöntötte a diákokat, tanárokat az új tanév kezdetén. A héber nyelvű fejtágításon elidőztem vagy két órát, aztán várt a labor… Pont a nyári szemeszter utolsó napjaiban érkeztem, így még nem láthattam a Bar-Ilant teljes fordulatszámon pörögni. /a képen a munkavédelmi kézikönyv; az egyetemi üdvözlő kép forrása a www.biu.ac.il oldal/

U.i.: Egy dolog, a macskák hiányoztak csak az AYALON MALLból… 🙂

/…/

1 című bejegyzés “posztdok napló 83. – Tel-Aviv a nagy “falu”” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s