Vegyészkedés...

posztdok napló 41. – hol is vagyok???

Tegnap este ülök a szobámban. Előttem a laptop, a háttérben szól a tv. Félszemmel oda-oda tekintgetek. A képernyőn Jeruzsálem, feltűnik a Siratófal, a Mecsetek tere. Ortodoxok sietnek az óváros keskeny utcáin. Elkezdek gondolkodni, milyen műsor lehet ez. Nem is olvastam arról, hogy valami izraeli dokumentum film megy  este a dobozban. Fel kéne hívni az anyuékat, hogy ők nézik-e. Valami olyan fura, már percek óta a nem áll össze a kép… Eltelik vagy negyed óra, mikorra beugrok, Izraelben vagyok.

Abban a reményben tértem nyugovóra, hogy mindez nem a szellemi leépülés kezdete.

Ma reggel a 61-es 15 perces menetideje 40 percre hízott. A HaYarden utcában araszoltunk vagy fél órát, mintha egy nagy sugárúton lettünk volna, s nem egy előváros ezeregyedik utcácskáján.

Odabent minden a szokásos menetrend szerint ment. Három hét után elkezdték helyreállítani a gyaloghíd két oldalán a járdát. Amióta feltörték, tengerparti homokon közlekedtünk sokad magammal. A nanoépület tövében is megjelent egy kerítés. Gondolom őszre, a tanév kezdetére építenek majd egy új kertet az üresen kongó területre.

Egy örömteli hírt is olvastam az egyetem lapján. Négy elektromos, 28 személyes kisbusszal ingyenes belső buszjárat indul október 23-tól a kampuszon. Azzal a céllal, hogy a diákok (főleg az elsősök) minél otthonosabban érezzék magukat az egyetemen. 16 állomása lesz a kis piros buszoknak.

Ma este köszöntött be Tisha BeAv ünnepe, amely egyben böjt is. A jeruzsálemi Szentélyek pusztulására emlékezünk:

Az év legszomorúbb és legtragikusabb napja az áv 9-ei böjt, Tisá BeÁv (idén augusztus 9.). Ezen a böjt- és gyásznapon egyszerre emlékezünk az Első Jeruzsálemi Templom i. e. 586-ban történt lerombolására és a Második Templom megsemmisülésére, amely szerencsétlen történelmi egybeeséssel i. sz. 70-ben ugyanezen a napon történt. Az Első Templomot a babilóniaiak fosztották ki és égették porig, a Másodikat a rómaiak. Ez a Szentély részlet egy peula maradványa 2002-ből…A Templomnak, a nép vallási központjának lerombolása nemcsak a vallásra mért súlyos csapást, hanem az első – később a második – zsidó állam megszűnését is jelentette, és a zsidók kiűzetését saját országukból. Az ezt megelőző, úgy nevezett három hét egy félnapos böjttel kezdődött Támuz 17-én (idén július 1.) /forrás: www.zsido.com/.

**Ez a Szentély részlet egy szarvasi peula (45 perces foglalkozás a tábor témájához kötődően) maradványa 2002-ből…  /forrás: Szarvasi Emlékek Virtuális Múzeuma/

U.i.: Macskát is árnyékba kényszerítő meleg volt ma!

Ezúton kérnék minden Olvasót, szavazzon a Posztdok naplóra a GOLDENBLOG 2011 versenyének egyéb blogok kategóriájában itt! Köszönöm!

/../

2 című bejegyzés “posztdok napló 41. – hol is vagyok???” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s